De la Digi Mobil la Orange, tarifele scad: o să muți numărul mult mai ieftin
Digi Mobil atrage anual mai mulți clienți de la ceilalți operatori. În același timp, Orange e lider de piață. În oricare caz, autoritatea de reglementare în telecomunicații a anunțat scăderi masive de tarife.
Anul acesta se anunță unul foarte bun când vine vorba de telecomunicații. Scad tarifele de interconectare, tarifele de roaming deja sunt mai mici decât în urmă cu un an. ANCOM mai vine cu o veste bună care acoperă toți operatorii, de la Digi Mobil la Orange.
ANCOM a considerat necesară revizuirea tarifelor pe care furnizorul acceptor le datorează furnizorului donor pentru fiecare număr portat. Astfel, tarifele de portare între operatori vor fi reduse, iar ofertele ar trebui să devină mai bună.
Nivelul acestui tarif a fost determinat pe baza analizei comparative ca medie a tarifelor de portare a numerelor la nivel de gros practicate în câteva țări din Europa. Printre acestea se numără Austria, Bulgaria, Cehia, dar și Polonia, Portugalia sau Spania.
Tariful pentru portare a fost stabilit la valoarea de 2,13 euro pentru fiecare număr portat. Reducerea vine de la 5,6 euro. În cazul numerelor fixe, scăderea este de la 4,64 euro la 7,8 euro. Tarifele anterioare au fost stabilite de ANCOM în 2010.
Digi Mobil, Orange, Vodafone, Telekom: cine pierde, cine câștigă la portare
Tarifele pe care le vezi mai sus nu te vor afecta, direct, pe tine ca utilizator. Totuși, scăderea ar însemna că operatorul câștigă mai mult la portare, pentru că, evident, nu mai plătește la fel de mult.
La un calcul simplu, Digi Mobil a avut în 2017 384.000 de numere portate. La tariful de 5,6 euro, asta înseamnă un total de peste 2,15 milioane de euro plătite. În cazul noului tarif, asta ar însemna „doar” 818.000 de euro.
Câștigul acesta pe care Orange, Digi Mobil, Vodafone sau Telekom îl vor avea ar trebui să se reflecte în oferte mai bune. Vom vedea asta în 2018.
[readmore]
Până atunci, merită reținut că în cei nouă ani de portabilitate, din 2008 la 2017, aproape 4,5 milioane de numere au fost transferate între reţele. Dintre acestea, 3,7 milioane de numere au fost mobile și aproximativ 700 de mii au fost fixe.
Cel mai mare câștigător a fost Digi Mobil (adică RCS-RDS), în timp ce Telekom a avut cei mai puțini. Așa cum Vodafone și Orange se luptă la vârf, așa se întâmplă și în portare. I-a despărțit, în acești ani, doar un volum de câteva zeci de mii de numere.